De keizerspinguïn is nu een bedreigd dier.
nos.nl
De keizerspinguïn is nu bedreigd. Het staat op een lijst met bedreigde dieren. Het weer verandert veel. Daarom gaan er minder pinguïns komen. Dit gebeurt op Antarctica. Er gaan straks minder keizerspinguïns zijn. De pinguïn heeft eerst de status 'bijna bedreigd' gehad.
Nu staat het op de lijst met bedreigde soorten. Vier van de zes groepen pinguïns hebben geen jongen meer. De jonge pinguïns zijn dood gegaan. Dit komt door het smeltende ijs. De keizerspinguïn heeft zee-ijs nodig. Het ijs moet vastzitten aan de kust. De jonge pinguïns leven op dit ijs.
Ze kunnen nog niet zwemmen. De jonge pinguïns gaan dan verdrinken. Of ze gaan dood van de kou. De pinguïns ruien hun veren. Dan is hun vacht niet waterdicht. Ze hebben het ijs dan ook nodig. De keizerspinguïn is de grootste pinguïn.
Een pinguïn is ongeveer 110 cm lang. Het weegt tussen 22 en 37 kilo. Een organisatie heet IUCN. De IUCN maakt de lijst van bedreigde dieren. Zij zijn bezorgd om de pinguïn. Mensen zorgen voor de verandering van het weer. Dit is een groot gevaar voor de pinguïn.
Satellieten hebben foto's gemaakt. Tussen 2009 en 2018 zijn 20.000 pinguïns weggegaan. Dit is 10 van de 100 pinguïns. Mensen moeten minder schadelijke gassen uitstoten. Als dit niet gebeurt, gaan er veel minder pinguïns zijn. In 2080 gaat de helft van de pinguïns weg zijn. De Kerguelenzeebeer is ook op de lijst gekomen.
Zeeberen zijn familie van zeeleeuwen. Ze hebben een dikke vacht. De zeebeer is kleiner dan een zeeleeuw. De zeebeer leeft ook op Antarctica. Er is niet genoeg eten voor de zeebeer. Dat zegt de IUCN. Zeeberen eten kleine visjes.
Deze visjes leven in koud water. Het water van de zee wordt warmer. De visjes gaan dieper in de zee leven. De zeebeer kan de visjes niet meer vinden. De baas van de IUCN zegt: "Dit is een waarschuwing." "Het weer verandert echt." Antarctica is een "bevroren beschermer".